Je Eerste Container: Essentials voor Nieuwe Importeurs

Door: Explect, 21 Oktober 2024

box-good-empty-blank-container-cargo-logistic-transportation-shipping-industry-business-crisis-impor

Het is zo ver: je eerste container is onderweg 🎉! Een mijlpaal voor iedere ondernemer, maar het kan ook een spannende en soms overweldigende ervaring zijn. Of je nu een startende ondernemer bant, of een Mkb’er die simpelweg voor het eerst een container importeert, goede voorbereiding is cruciaal. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste stappen en geven we praktische tips om je eerste container zonder stress in ontvangst te nemen.


Wat gebeurt er van fabriek tot jouw deur?

Wanneer je voor het eerst een container importeert, lijkt het proces op het eerste gezicht simpel: Je bestelt producten bij een leverancier, zij stoppen het in een container, en een tijdjes later staat deze voor de deur van je magazijn. Maar de werkelijkheid is vaak iets complexer. Laten we stap voor stap kijken wat er allemaal gebeurt vanaf het moment dat je container wordt ingeladen tot het moment dat hij bij jou aankomt.


Het transport vanaf de fabriek

Vaak begint de reis van jouw container bij een fabriek in het buitenland, bijvoorbeeld Azië. De producten worden ingeladen in de container en naar de haven vervoerd. Hier begint jouw rol als importeur pas echt, want vanaf dit punt moet je ervoor zorgen dat de container veilig en volgens afspraak in Nederland aankomt. Houd hier bij rekening met de incoterms, afspraken die bepalen wie er verantwoordelijk is voor welke kosten en risico’s tijdens het transport.


Zeevracht of Luchtvracht?

Voor het transport van grote hoeveelheden goederen is zeevracht de meest kostenefficiënte optie. Maar dit kan 6 tot 8 weken duren, afhankelijk van waar de container vandaan komt. Luchtvracht is veel sneller, maar vaak een stuk duurder en daarom minder geschikt voor grotere ladingen.


Douane: Wat moet je regelen?

Eenmaal aangekomen in Nederland, moet je container door de douane. Dit betekent dat je invoerrechten, BTW en andere kosten moet betalen. Hier komt ook de papierwinkel om de hoek kijken: zorg er oor dat je commerciële facturen, paklijsten en indien nodig certificaten van oorsprong in orde zijn, Deze documenten heb je nodig voor de inklaring bij de douane.


💡 Overweeg om professionele ondersteuning in te schakelen. Deze specialisten kunnen je helpen met de inklaring van je goederen en zorgen ervoor dat alles vlekkeloos en volgens de regelgeving verloopt, waardoor je veel tijd en stress bespaart.

 

De kosten van import; Waar moet je opletten?


Het importeren van een container brengt een aantal kosten met zich mee waar je van tevoren rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan:

·       Invoerrechten: Dit is een percentage dat je betaalt over de waarde van de goederen. Dit kan variëren afhankelijk van het type product dat je importeert.

·       BTW: Naast invoerrechten moet je ook btw betalen over de goederen en de transportkosten.

·       Opslagkosten: Als je container vertraging oploopt of langer in de haven blijft staan, kunnen er extra kosten worden aangerekend voor opslag of het gebruik van de container. (Lees hier meer over in Demurrage & Detention)


Om onaangename verrassingen te vermijden, is het verstandig om vooraf goed geïnformeerd te zijn of professioneel advies te vragen.


Hoe komt de container bij jou?

Wanneer een container eenmaal door de douane is, moet hij nog bij jou geleverd worden. Dit transport van de haven naar jouw locatie gebeurt meestal per vrachtwagen. Maar het is belangrijkom een betrouwbare transporteur te kiezen en te zorgen dat de levering goed wordt gepland, zodat er geen onnodige vertragingen of extra kosten ontstaan. Ook is het verstandig om meteen te controleren of de inhoud van de container overeenkomst met wat je hebt besteld, en of alles in goede staat is aangekomen.


3 Tips voor een soepele eerste transport

Een container importeren kan een ingewikkeld proces lijken, maar met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Hier zijn 3 tips die je op weg helpen:


1.       Plan ruim van tevoren. Het importproces kan vertragingen oplopen door productie-of transportproblemen. Zorg ervoor dat je een buffer inbouwt in je planning.

2.       Blijf communiceren met je leverancier en transporteur/expediteur. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je op de hoogte blijft van de status van je container, zodat je snel kun handelen als er iets misgaat.

3.       Werk met experts. Voor zaken zoals douaneafhandelingen en transport is het slim om samen te werken met een douane-expediteur of logistieke dienstverlener. Dit bespaart je veel gedoe en voorkomt fouten.


Verzekeren of niet?

Een container vol met waardevolle goederen de wereld over laten reizen brengt altijd risico’s met zich mee, zoals schade, verlies of vertraging. Een goede transportverzekering kan je veel zorgen besparen. Lees hier meer over transport verzekeren.

 

Een mijlpaal voor jouw onderneming!

Het importeren van je eerste container is een belangrijke stap voor jouw onderneming. Het kan complex zijn, maar met een beetje voorbereiding en kennis kun je het proces zonder al te veel problemen doorlopen. Zorg dat je je bewust bent van de kosten, documentatie en logistiek, en dat je werkt met betrouwbare partners voor transport en de douaneafhandelingen.


En dan? Je container staat voor de deur...

Nu je container onderweg is en de levering binnen handbereik ligt, is het tijd om te denken aan wat je moet doen zodra de container daadwerkelijk voor je magazijn arriveert. Hoe zorg je ervoor dat alles soepel verloopt bij het openen en lossen van de container? Lees in ons volgende artikel hoe je stap voor stap jouw container efficiënt verwerkt, van het controleren van het zegel tot het veilig lossen van de goederen. Ontdek hier alle tips voor een vlekkeloos proces!



Heb je nog vragen over het importproces of wil je meer weten over hoe Explect je hierbij kan ondersteunen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen bij elke stap van jouw logistieke reis!

Verlaat je nu al de website?

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder, stel je vraag hieronder