5 tips bij importeren.
Door: Explect, 2 April 2018
5 tips bij het importeren
Ok, je bent zover. Je hebt je complete Marktonderzoek gedaan. En je weet wat je wilt gaan importeren. Hoe ga je dan vanaf hier verder?
Kies de juiste partners.
Het lijkt simpel en is makkelijk gezegd, maar we horen nog vaak dat het vooronderzoek niet voldoende is geweest naar de partners.
Zo denk je goed contact te hebben met een leverancier. Later blijkt dat ze zich niet houden aan hun lever afspraken.
Onderhoud goed contact, probeer desnoods per skype een gesprek te doen zodat je weet met wie je zaken doet. Je gevoel zit vaak goed, heb je een slecht gevoel bij een partij? Misschien is het dan beter om er geen zaken mee te doen.
Ken de risico's.
Soms ziet alles er makkelijk en simpel uit. Bestel een container en verkopen maar. Bedenk goed vooraf, je mag niet zomaar elk product importeren.
Er gelden bepaalde producteisen die staan omschreven in wet- en regelgeving.
Je loopt risico dat je bestelling te laat (of zelfs helemaal niet) geleverd wordt. Ook verschillen vaak de kleuren ten opzichte zoals we die hier kennen. Soms valt de kwaliteit ook tegen.
De incoterm CIF.
Je hebt een geweldige prijs van je leverancier gekregen inclusief de levering tot aan Rotterdam. Je hebt de prijs vergeleken met die van een expediteur in Nederland. En wat blijkt, de prijzen hier zijn wel twee keer duurder. Tot de zending daadwerkelijk binnenkomt in Rotterdam. Bij deellading worden er enorme kosten nog berekend om de zending te mogen ophalen of te laten afleveren. Deze kosten lopen vaak nog veel hoger op. het hoogste wat we hebben gezien was dat vergeleken met onze offerte, de prijs acht maal hoger werd. Lees hier meer over incoterms.
EORI-Nummer.
Zorg dat je een EORI-nummer hebt. Een EORI-nummer is een uniek identificatienummer dat bedrijven moeten gebruiken bij gegevensuitwisseling met de Douane in alle lidstaten van de Europese Unie. Lees hier meer over EORI-nummers.
Artikel 23.
Bijna altijd moet je bij importeren btw bij invoer afdragen. In de meeste gevallen is dit 21%.
Dat kan een flinke klap voor je cashflow zijn. Met een artikel 23 hoef je de btw bij invoer niet direct af te dragen. Waar kan je een Artikel 23 aanvragen?
Verlaat je nu al de website?
Niet gevonden wat je zocht?
We helpen je graag verder, stel je vraag hieronder