Topdrukte door Chinees Nieuwjaar

Tijdens het Chinees Nieuwjaar ligt bijna alles stil in China. Bedrijven gaan dicht en mensen reizen naar hun familie toe om het nieuwe jaar groots te vieren. Maar wat betekent dit voor jouw zending?

Wat is Chinees Nieuwjaar?

Chinees Nieuwjaar is in China de belangrijkste feestdag van het jaar.  Niet alleen in China, maar ook in veel andere Aziatische landen vieren ze het nieuwe jaar. Op 12 februari 2021 is het Chinees Nieuwjaar. Dit is de eerste dag van het nieuwe jaar in de Chinese kalender. Het nieuwjaarsfeest duurt 15 dagen.

Traditioneel vieren de Chinezen het Chinees Nieuwjaar met draken-  en leeuwendansen. Iedereen deelt rode enveloppen met geld uit. Familie staat centraal. En natuurlijk koopt iedereen nieuwe mooie kleding voor deze gelegenheid. Het vuurwerk mag niet ontbreken en de Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.

Topdrukte

Al deze festiviteiten zorgen ervoor dat de werkzaamheden in China ongeveer drie weken stilliggen. Als importeur moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ladingen zijn geleverd voordat de productie stil ligt. Dit zorgt voor een enorme drukte bij de producerende bedrijven in de weken voorafgaand het Chinees Nieuwjaar. En dit heeft tot gevolg dat containerschepen al snel en vroeg helemaal volgeboekt zijn.

Ook bij Explect  is het in deze periode erg druk. Een aantal weken voor het Chinees Nieuwjaar zien we een grote piek. Die daalt pas als de bedrijven, fabrieken en havens weer open gaan. Gelukkig hebben we veel ervaring met import uit China.  En kunnen wij jouw transport en logistiek gemakkelijk en snel online organiseren. Ook tijdens deze drukke periode. Vraag hier eenvoudig en snel een offerte aan.

Kijk uit voor oplichters

Als je tijdens deze drukke periode op zoek gaat naar een expediteur willen je graag waarschuwen. Voor oplichters. Het komt het vaak voor dat expediteurs, bijvoorbeeld via Alibaba, gunstige tarieven aanbieden voor LCL-zendingen (Less Container Load).

En hier moet je voor oppassen. Want later, als de goederen al in de bestemmingshaven zijn aangekomen moet jij de havenkosten betalen. Havenkosten zijn onder andere de loskosten, terminalverwerkingskosten en import servicekosten. Deze kosten kunnen oplopen tot een paar duizend euro. Als je de havenkosten niet betaalt, ontvang je geen Bill of Lading. En kan je de goederen niet uit de haven ophalen.

Deze oplichtingsmethode komt helaas vaak voor. En kan gebeuren als je ervoor kiest om goederen via zeevracht te importeren en zelf voor de levering van de haven naar jouw magazijn zorgt. Dit is CFR (Cost and Freight) of CIF (Cost, Insurance and Freight). We willen je hiervoor waarschuwen. En als tip meegeven om jouw goederen onder FOB (Free On Board) te importeren. Zo ben jij volledig in controle en weet je wat de verzendkosten voor jouw producten zijn. Via ons platform vraag je eenvoudig de tarieven op voor FOB vanuit China. Registreer je hier en zie direct een prijs.

Wij zorgen dat transport en logistiek makkelijk word, zodat jouw bedrijf kan groeien.

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact op of vraag direct gratis en vrijblijvend een prijs op.