Ondernemen met China

China heeft één van de grootste economieën ter wereld. Deze draait op export van goederen. Dit maakt het land sterk afhankelijk van de wereld wereldwijde vraag naar goederen. China is één van de grootste handelspartners die Nederland heeft. Nederlandse bedrijven importeerden in 2019 voor ongeveer 43miljard euro aan goederen uit China. Twee derde hiervan werd vrijwel direct onbewerkt naar andere landen geëxporteerd.

Zo is Nederland voor China een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten geworden. Na jarenlang onderhandelen bereikten China en de EU-eind 2020 een investeringsakkoord. Met dit CAI, Comprehensive Agreement on Investment, wil de EU de balans in de investeringsrelatie met China terugbrengen. Het creëren van een gelijk verhouding is één van de onderwerpen waar beide partijen afspraken over wil maken.

Door dat in 2020 veel fabrieken stil te kwamen te liggen zorgde dit voor een dreunende schok in de wereldwijde leveringsketen. Zowel de Chinese als wereldwijde economie werd hard geraakt, de gevolgen daarvan beginnen nu langzaam zichtbaar te worden.

De juiste relatie vinden

Het vinden van de juiste leverancier of afnemer kost tijd. Door een bezoek aan een lokale vakbeurs krijg je meer inzicht in de Chinese markt. Hier leg je jouw eerste contacten, ga je relaties aan en zo bouw je een Netwerk op. In China kan deelnemen aan een (digitale) handelsmissie deuren voor je openen die anders gesloten blijven. Wat belangrijk is dat je na een beursbezoek je contacten warm houdt. Met iets meer dan 800 miljoen gebruikers is WeChat de meest populaire Chinese berichten app. Het is daarom belangrijk dat je voor jouw Chinese relaties een Chinees systeem gebruikt om de contacten warm te houden. WeChat is een systeem wat alles in-één kan, je kunt er mee vertalen, verkopen, betalen en chatten.

We willen je inzicht geven

Heb geduld

Zakendoen in China vraagt om geduld.

Voor een Chinees bedrijf zijn je contacten belangrijker dan je bedrijf, en gaat vertrouwen boven een getekend contract. Door de taalbarrière vinden veel ondernemers de communicatie met Chinese lastig, Chinese spreken weinig Engels, hoewel daar nu langzaam een verschuiving in komt bij de nieuwe Chinese generatie. Wel raden wij aan om bij een zakelijke bespreking een eigen tolk mee te nemen.

Je Chinese handelspartner moet voor betalingen aan andere landen een buitenlandse wisselkoers aanvragen. Dit moet via SAFE, de State Administration of Foreign Exchange. Betalingen in China vragen nemen hierdoor meer tijd in beslag. Het maakt hiervoor niet uit welke betalingsvorm er beruikt wordt. Vooruitbetalingen, vaak in combinatie met een Letter of Credit zijn gebruikelijk.

hand vlag china klein

Importdocumenten

Welke importdocumenten nodig zijn hangt af van het product dat je gaat importeren. Een factuur, transportdocument en een paklijst zijn standaard importdocumenten. Soms zijn er aanvullende documenten nodig, bijvoorbeeld als het gaat om goederen die mogelijk een risico kunnen opleveren voor de veiligheid, gezondheid, economie en het milieu. Twijfel je over de documentatie neem dan contact met ons op via ons contact formulier.

Bij import worden er douane kosten berekend. Dit geldt voor alle import van buiten de EU. Voor de invoer van goederen in de EU doe je een elektronische aangifte ten invoer bij de Nederlandse douane. Voor douane handelingen heb je een EORI-nummer nodig, EORI staat voor ‘Economic Operators Registraion and Identification’. Met dit nummer wissel je gegevens uit met de douane.

Als je producten importeert uit een niet EU-land als bijvoorbeeld China moeten deze ook aan eisen voldoen dit zijn de Europese en nationale eisen en regels. Ze moeten veilig en bruikbaar zijn. Jij als importeur bent aansprakelijk voor letsel of schade die ontstaat door een ondeugdelijk product. Wanneer een product risico’s met zich meebrengt, is het advies altijd om een productaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

 

Wil je al jouw focus op jouw bedrijf hebben, neem dan contact met ons op via ons  contact formulier.

Goederen naar China exporteren

Je gaat jouw goederen exporteren naar China naast een factuur, transportdocument en paklijst heb je soms aanvullende exportdocumenten zoals bijvoorbeeld een uitvoeraangifte nodig. Op de factuur aan je Chinese klant zet je 0% btw. Dit mag alleen als je in je administratie kunt aantonen dat de goederen de EU verlaten hebben, dit kan je doen aan de hand van de uitvoeraangifte, transportdocumenten en betaalbewijzen.

Verder stelt China hoge eisen aan producten. Bij invoer vindt er een registratie van goederen plaats. De goederen moeten voldoen aan Chinese normen. Op het moment dat een product niet aan deze eisen voldoet houdt de Chinese douane de zending tegen. Goederen zonder CCC-markering, de China Compulsory Certefication, en goederen code mogen het land niet in. De producteisen hangen af van het soort product dat er wordt geëxporteerd. China erkent de CE- Markering niet.

Als expediteur zorgen wij voor een ervaren en vlotte afhandeling van je zending. Ook wordt de douane administratie uit je handen genomen. Spreek voor het vervoer wel altijd de incoterm waar onder het vervoer zal vallen af en neem dit altijd mee in het contract.

“Al vindt een Chinees vertrouwen belangrijker van een getekend contract, leg je afspraken wel altijd schriftelijk vast. Laat dit contract beoordelen door een jurist met kennis van Chinees recht. Spreek ook altijd af wie het transport betaalt en regelt. Wil je meer informatie hierover, of wil je jouw transport laten begeleiden, neem dan contact met ons op via ons contact formulier.”
Laura – Support

vliegtuig blog

Goederen importeren vanuit China

Er wordt meer uit China geïmporteerd als dat ernaartoe geëxporteerd wordt.

Voordat je zaken gaat doen met een Chinese leverancier check je altijd op betrouwbaarheid, welke documenten je nodig hebt en of je extra kosten moet rekenen zoals invoerrechten.

Nadat je jouw betrouwbare leverancier gevonden hebt kan je een contract gaan afsluiten. Controleer in de aangeboden offerte altijd of de leverancier de juiste producten aanbiedt, de transport wijze, en de verzekering van de zending. Spreek ook altijd een Incoterm af. Beide partijen weten zo ook wie er verantwoordlijk is voor het regelen van het vervoer, de kosten rondom het vervoer en wie welk risico draagt rondom schade of verlies van de goederen tijdens het vervoer. Controleer ook altijd hoelang de offerte geldig is en in welke valuta moet betalen.

Chinese leveranciers leveren liever niet af op factuur en vragen vaak om een vooruitbetaling. Met vooruitbetalingen loop je het risico dat je leverancier de goederen niet levert. Je kunt verschillende betalingsvormen gebruiken, zoals bijvoorbeeld Blanco betalingen, met cheques, bankgarantie, documentair incasso of Letter of credit.  Zakendoen met landen buiten Europa kan risico’s met zich meebrengen. Je bent niet de eerste die mogelijk een oplichter of fraudeur tegen zal komen. Betaal zo min mogelijk vooruit en probeer andere betaalvromen uit te onderhandelen. Werk met een Letter of Credit, of betaal bijvoorbeeld 25% vooruit, 25% bij verscheping en 50% bij ontvangst.

Hoe kan Explect Online jou hierbij helpen?

Flexibiliteit

Wij zorgen dat je makkelijk kan inspelen op de steeds veranderende vraag in je markt. Transporteer van één klein doosje binnen Europa tot een schip vol containers uit China. Hoeveel, bepaal je zelf.

Overzicht

Geen talloze spreadsheets of eindeloze mailketens. Bij ons krijg je in één overzichtelijk dashboard controle over je supplychain. Volg je zending via de track and trace functie of bel ons even op (gezellig!).

Kosten besparing

Tijd is geld. Optimaliseer je planning op elk moment van de dag of nacht en kies de goedkoopste optie. Bij ons geen verrassingen of hoge kosten achteraf. What you see is what you get.

Heb je vragen? Laat ons je helpen.

Expediteur Rick Onder

Geschreven door
Rick – Support Operator

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wereld van transport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij helpen je in te spelen op veranderingen. Zo transporteer jij jouw zending zonder verassingen.