De risico’s van importeren

Goederen importeren is niet helemaal zonder risico’s. Er komt veel bij kijken. Je moet rekening houden met veel procedures, verschillende wetgevingen, meerdere partijen, douanecontroles en transportdocumenten. Wij zorgen ervoor dat je zelf kunt importeren, terwijl wij de grootste importrisico’s afvangen.

ijsberg

Onderzoek en samenwerking

Voordat je start met het importeren van goederen doe je natuurlijk het nodige onderzoek. Naar de bedrijfstak in de markt, jouw doelgroep, eventuele concurrenten en de kostprijs van het product dat je wilt importeren. Maar ook zaken als transportkosten, verzekeringen en hoe het werkt met invoerrechten zet je keurig op een rij. Want verrassingen zijn prima, maar alleen als ze leuk zijn. En niet als ze je heel veel geld kosten. Om dat te voorkomen, kies je de juiste partners. Partners die je vertrouwt en waar je goed contact mee hebt. Partners die je alleen positief verrassen.

Op ons import-doe-het-zelf-platform vind je de juiste, betrouwbare partners. Zij regelen jouw vervoer tegen eerlijke prijzen en goede voorwaarden. Wij zorgen er ondertussen voor dat de papierwinkel op orde is en je geen onaangename verrassingen te wachten staan.

De fabrikant of groothandel in het buitenland kies je zelf uit. Doe dit zorgvuldig. Begin met een kleine bestelling om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt. En zorg dat je persoonlijk contact legt.

Transportdocumenten regelen

Bij zowel het importeren als exporteren van goederen kom je er niet omheen. Documentatie. Alles van het goederentransport moet zijn vastgelegd. Zodat iedere partij weet wat er moet gebeuren en waarmee ze te maken hebben. Dankzij deze documentatie is altijd duidelijk wie er verantwoordelijk is.

De transportdocumenten verschillen per transportmiddel. Dit komt doordat er op de weg andere regels gelden dan bijvoorbeeld in de lucht. En uiteraard zijn er altijd weer uitzonderingen op de regel. Het is belangrijk dat je al het papierwerk op orde hebt. Anders loop je het risico dat je zending te laat (of helemaal niet) wordt geleverd. En dat zou zonde zijn, want dit risico aan het importeren van goederen kun je eenvoudig afvangen. Bijvoorbeeld door een expediteur in de hand te nemen.

handboot

Wet- en regelgeving

De Europese Unie (EU) is een douanestaat. Dit betekent dat er geen douaneafhandeling nodig is om goederen binnen Europa naar andere EU-lidstaten te vervoeren. Maar importeer je producten van buiten Europa, dan moet je deze in het zogenaamde “vrije verkeer” brengen. Dit doe je door aangifte te doen bij de douane om je producten in te klaren. Over de import betaal je invoerrechten, BTW en soms ook accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Voor sommige producten moet je zelfs een invoervergunning aanvragen.

De douaneafhandeling aan de Europese grens is een complex proces. Waarbij je vaak aan strenge voorwaarden moet voldoen. Met wederom veel papierwerk. Als je dit niet goed hebt georganiseerd, dan kan het zo zijn dat jouw producten Europa niet inkomen. En dat is riskant, want dan zit je met een waardeloze partij. Als hij al niet is teruggestuurd of vernietigd.

Explect helpt iedere dag ondernemingen zoals de jouwe met het organiseren van douaneafhandelingen. Naast het in- en uitklaren bieden we ook een adviserende rol. Zodat jij je er geen zorgen over hoeft te maken. En je zonder grote risico’s kunt importeren.

Hulp bij importeren

Marktonderzoek, transportdocumenten, kosten en de rol van de douane. Dat klinkt misschien allemaal ingewikkeld. Maar met onze hulp gaat het lukken. En wij gaan zelfs verder. We helpen je bij het vinden van een buitenlandse leverancier. Het beoordelen van offertes. Het uitwerken van de logistiek. Het regelen van de betalingen. Het opmaken van contracten. En nog veel meer.

Je hebt het al door. Bij het importeren van goederen komt er veel op je af. Zelf een to-do list bijhouden kan wel. Maar zodra je bedrijf groeit en je met meerdere zendingen te maken hebt verlies je al snel het overzicht. Daarom helpt Explect je verder. En met onze DIY-Import-en-Exporttool hou je zelf de controle.

laptop

Explect Online

Explect Online is het platform waarmee je overzicht houdt. In één dashboard krijg je inzicht in al je offertes en transporten. De status van je zendingen en belangrijke data staan in een duidelijk overzicht. Zo is het direct helder wat je nog moet doen om jouw transport in beweging te houden. En is het beheren en organiseren van jouw logistiek heel gemakkelijk zelf te doen. Met een beetje hulp van ons. Dat wel 😉

Wij zorgen dat transport en logistiek makkelijk wordt, zodat jouw bedrijf geen risico loopt.

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact op of vraag direct gratis en vrijblijvend een prijs op.

Medewerker4

Geschreven door
Rick – Supervisor Support

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wereld van transport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij helpen je in te spelen op veranderingen. Zo transporteer jij jouw zending zonder verassingen.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens volgens AVG wetgeving. Ons privacy statement vindt u hier