Black Friday 2020

vrijdag 27 november
Black Friday 2020

Ondertussen is black Friday ook een echt event in heel Europa geworden. Ben jij ook al aan het aftellen tot Black Friday? Nee, wellicht wel al naar alle andere feestdagen?

Ondanks Corona loopt de logistiek keihard door. En zijn de meeste bedrijven zich aan het voorbereiden voor de komende feestdagen. We willen jou wat tips en tricks meegeven om extra vrachtkosten te vermijden.

De zeevrachtprijzen bleven tot vorige maand tussen de meeste landen op hetzelfde niveau. Maar ondanks dat ze hetzelfde zijn gebleven, zijn de prijzen wel extreem hoog voor de periode, na bijna ononderbroken te zijn gestegen. De prijzen vanaf China en Amerika zijn tussen de 78% en 142% gestegen van juni tot september. Binnen 1 jaar zijn ze bijna verdrievoudigd!

Buiten de enorme tariefverhogingen zijn er nog andere factoren die zorgen voor een onstabiele markt. Er is namelijk een hoop blank sailing en daarna weer een overvloed aan vracht. Blank sailing is de term die wordt gebruikt wanneer een schip niet vaart; om specifieker te zijn, wanneer er een afvaart is geannuleerd. Een blank sailing kan betekenen dat een schip een haven langs de route overslaat of dat de hele reis wordt geannuleerd

De verwachting is dat het hoogseizoen dit jaar zal doorlopen tot en met november. Daarnaast zijn veel retailers nog voorraadniveau ’s aan het bijwerken na de productiestop van het begin van het jaar. Er is een bevoorradingscyclus ontstaan die ervoor zorgt dat de situatie wellicht zelfs tot Chinees nieuwjaar in februari kan aanhouden.

De prijzen van luchtvracht stijgen ook nog steeds en ook hier zien we de blank sailing en aan de andere kant zoveel aanbod dat vluchtmaatschappijen vrachten moeten laten staan. We hebben hier stijgingen gezien soms wel van 134% binnen een week. Ook nu zien we de prijzen alweer oplopen. Richting de feestdagen is de verwachting dat de prijzen verder zullen stijgen, zeker tot het einde van het jaar.

We denken graag mee met onze klanten. En veel klanten hebben dan ook dit jaar meer dan ooit gebruik gemaakt van onze kennis. We hebben verschillende nieuwe routings gelegd van China naar Europa. Maar ook Van China naar Amerika en van Amerika naar Europa. Door slimme combinaties van modaliteiten te maken hebben we winst weten te maken in transittijd en toch de prijs zo laag mogelijk weten te houden.

Op onze lijn van China naar Nederland hebben we in de meeste gevallen minimaal 7 tot 14 dagen vrij op de terminals van Rotterdam. Bij de meeste expediteurs is dit slechts 3 dagen. Vaak volgen hierdoor kosten zoals demurrage and detention. Mocht je leverancier toch onder de conditie CIF verzenden, zorg dan dat je zoveel mogelijk vrije dagen hebt op de terminal

Maak slim gebruik van onze drie opties, snel win-win of voordelig. Heb je alles wel even snel nodig? Kun je een zending niet splitsen zodat je een deel snel en een deel voordelig laat transporteren? Wij helpen je graag om de juiste combinatie te vinden.

Samen ontdekken hoe we jou op logistiek gebied zo goed mogelijk door deze langdurige crisis kunnen helpen? We helpen je graag en denken altijd mee met jouw behoeften. Wij staan klaar voor jou.